Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Curtea Constituțională a României decide privind Legea Dării în plată

26 Octombrie 2016
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Pentru a putea da în plată, cei care au garantat creditul cu un imobil vor trebui să demonstreze de acum încolo că nu mai pot plăti ratele din diverse cauze, cum ar fi scăderea salariului sau o creștere de curs valutar, a decis Curtea Constituțională.

Una din deciziile Curții vizează tocmai caracterul de retroactivitate și introduce o precizare importantă. Astfel, Curtea a admis posibilitatea de a aplica legea contractelor în derulare doar în măsura în care se verifică şi condiţiile referitoare la „existenţa impreviziunii“. Caracterul de impreviziune va trebui decis de instanţă.

"Teoria imprevizibilității din noul Cod Civil prevede că o instanță poate interveni într-un contract doar dacă una dintre părțile semnatare nu mai poate continua contractul din cauza apariției unor împrejurări neprevăzute. La credite, împrejurările pot ține de introducerea unei noi taxe, o creștere de curs valutar, o creștere de dobândă etc", explică avocatul Alexandru Șeulean.

„Până acum, dacă o bancă contesta în instanță o notificare de dare în plată, judecătorul accepta contestația doar dacă nu erau îndeplinite cele patru condiții minimale impuse de lege. O condiție este să existe contractul de credit, o alta ca valoarea creditului să fie sub 250.000 de euro etc. De acum încolo, judecătorul va trebui să judece fiecare caz în parte și să verifice dacă a intervenit sau nu această imprevizibilitate, pentru a aviza darea în plată“, a mai explicat specialistul.

Altfel spus, inițial, legea dării în plată era destinată tuturor celor care au un credit imobiliar. După decizia Curții, aceasta devine o normă pentru cei care nu mai pot achita ratele, din cauza schimbării situației financiare. Una din consecințe va fi și că procesele privind darea în plată vor petrece mult mai mult timp în instanțe.

Curtea a mai admis o excepție de neconstituiționalitate. Legea dării în plată prevede, în forma actuală, că se aplică și contractelor în derulare, pentru a echilibra riscurile de credit între debitor și creditor, precum și pentru a acoperi riscurile rezultate din „devalorizarea bunurilor imobile“. „S-a constatat că sintagma «precum şi din devalorizarea bunurilor imobile», sintagmă care era conţinută în art. 11 teza I, este neconstituţională. Obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile şi din acest punct de vedere va fi eliminată această sintagmă“ a declarat şeful CCR, Valer Dorneanu.

Sursă: adevarulfinanciar.ro

Actualizat: 26 Octombrie 2016
COMENTARII