Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Cum va arăta programul ”Prima Casă” din 1 ianuarie 2018?

12 Decembrie 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

La fiecare schimbare de an, programul Prima Casă a suferit și o schimbare de structură. De la an la an, băncile au fost împinse către independență față de programul guvernamental, încetul cu încetul, prin procedura de alocare a fondurilor. Anul viitor nu face excepție, iar schimbările au fost deja anunțate. Principalele modificări sunt alocarea fondurilor pe baza unui rating de bancă, iar apoi băncile vor putea credita doar clienții care nu pot obține niciun fel de alt credit. 

Problema: băncile au devenit dependente de programul Prima Casă. Clienții, la fel. Soluția: modificarea programului în așa fel încât atât băncile, cât și clienții să fie încurajați să apeleze și la alte produse de creditare. Astfel, de anul viitor se vor oferi calificative băncilor, iar în funcție de acestea se va stabili suma care le va fi acordată pentru programul Prima Casă. Băncile care se dovedesc dependente de program, ar putea chiar să nu mai primească deloc fonduri. Iar schimbările se vor face încă din prima zi a anului viitor, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, criteriile care vor fi avute în vedere la evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare după aplicarea criteriului privind ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor acordate în anul precedent, sunt următoarele:

  • raportul între volumul finanţărilor garantate acordate în cadrul programului şi volumul creditelor pentru locuinţe acordate de finanţatori persoanelor fizice, negarantate de către stat în anul precedent;
  • raportul între numărul total al garanţiilor plătite finanţatorilor de la începutul programului şi până la data de 31 decembrie a anului precedent şi numărul total al garanţiilor acordate de la începutul programului şi până la data de 31 decembrie a anului precedent;
  • raportul dintre numărul garanţiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM după ce solicitările de acordare au fost invalidate cel puţin o dată, înregistrate de un finanţator participant în program în anul precedent si numărul total al solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM în anul precedent.

Fiecărui criteriu îi va corespunde un punctaj diferenţiat, în funcţie de mărimea rapoartelor aferente criteriilor, iar prin însumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu se va obţine punctajul final care va determina procentul de ajustare a plafonului alocat.

Categoria de clienți considerată a fi perfectă pentru programul Prima Casă, în acest moment, este cea a persoanelor care fără acest program nu ar avea acces la o locuință. astfel, și clienții vor fi evaluați cu atenție, și băncile vor fi forțate să vină pe piață cu produse de creditare cu condiții avantajoase, care să fie buni substituți pentru programul guvernamental.

Se dorește ajungerea la o proporție echilibrată între creditele contractate în cadrul Programului Prima casă și cele contractate în condițiile standard oferite de bănci. Doar așa se poate ajunge la susținerea unor obiective sociale bine definite și stabile pe termen mediu și lung. Cu alte cuvinte, se dorește păstrarea programului Prima Casă doar cu caracter social. Acest lucru este stabilit prin Strategia Programului Prima casă 2017-2020.

Sursa: media.imopedia.ro

            Protv.ro

Actualizat: 12 Decembrie 2017
COMENTARII