Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Cum te protejezi de viciile ascunse ale clădirilor?

20 Februarie 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Pe lângă suprafețele mai mari ale apartamentelor, ce îi determină pe unii proprietari să aleagă o locuință într-un bloc nou este garanția imobiliară pe care o dau dezvoltatorul și constructorul. Acest lucru înseamnă că în perioada de garanție a locuințelor, aceștia trebuie să remedieze, pe cheltuiala lor, anumite vicii care pot apărea.

Viciile sunt de două feluri, aparente și ascunse. Viciile aparente sunt ușor de depistat cu ochiul liber, chiar și de un nespecialist. Majoritatea viciilor aparente țin de finisaje sau instalații și pot fi reperate și, în consecință, remediate înainte ca proprietarul să preia apartamentul.

Viciile ascunse pot apărea în timp

Viciile ascunse, în schimb, pot apărea în timp, dupa ce te-ai mutat în noua ta locuință. Ele pot fi determinate, în marea lor majoritate, doar de un specialist, în urma unei expertize tehnice. Aceste vicii pot însemna atât un perete subțire care nu asigură confortul fonic prevăzut de lege (ceea ce intervine peste dreptul tău și al vecinului la intimitate), cât și descoperirea în timp că un element nu este construit conform proiectului, iar acest lucru îți aduce ție un prejudiciu.

De exemplu, să zicem că ai arătat cartea construcției instalatorului care vine să remedieze efectele unei defecțiuni și, spărgând peretele în zona prevăzută în proiect, descoperă că în spatele lui nu există echipamentul la care trebuie să intervină. Sau, un caz mai comun, termoizolația blocului a fost pusă în mod deficitar, iar pereții tăi exteriori sufera de igrasie.

Ai dreptul să ceri remedierea viciilor ascunse

În mod normal, în contractul tău de vânzare cumpărare trebuie să existe și secțiunea de garanție pentru vicii ascunse. Dacă s-a produs această omisiune, fie prin rea-voința dezvoltatorului sau prin neștiinta ta, trebuie să știi că dezvoltatorul nu este scutit de această responsabilitate. De partea ta există Codul Civil și Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, iar aceștia sunt obligați să dea garanțiile necesare.

Ai si tu o responsabilitate, însă, anume aceea de a chema un expert în vederea realizării unei expertize. Această obligație este stipulată tot în Codul Civil și este determinată de faptul că un nespecialist nu poate determina clar cauza care a produs efectul și nici nu poate să-și asume responsabilitatea pentru constatare.

În aceste cazuri nu sunt recomandate soluțiile de compromis pentru că nu îți sunt acoperite toate daunele, în cazul unei încercări de soluționare pe cale amiabilă. Dezvoltatorul și constructorul sunt obligați să își asume responsabilitatea remedierii, iar tu ai dreptul să primești produsul pe care l-ai plătit, cu specificațiile din contract.

Sursa: casamea.ro

Actualizat: 20 Februarie 2017
COMENTARII