Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Cum alegi aparatul de aer condiţionat?

27 Iunie 2016
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Vara, de cele mai multe ori atinge temperaturi destul de ridicate, ceea ce duce la un disconfort destul de mare atât în locuință, cât și la birou. Aparatele de aer condiționat reprezintă soluția ideală pentru acest aspect neplăcut, însă fiind o varietate atât de mare de modele pe piață, de multe nu știm de ce trebuie să ținem cont când facem o asemenea alegere. De aceea am pregătit un ghid util, ce te ajută să alegi aparatul de aer condiționat care se potrivește nevoilor tale.

Întâi de toate trebuie să luăm în calcul dacă aparatul de aer condiţionat va fi utilizat pentru locuinţă sau pentru un spațiu comercial. O dată ce te-ai hotărât asupra acestui fapt, iată câţiva paşi ce trebuie urmați atunci când vrei să îţi alegi un aparat de climatizare.

Numărul de BTU al aparatului de aer condiționat

BTU(British Thermal Units) reprezintă unitatea de măsură pentru răcire/încălzire. Cu cât această unitate este mai mare, cu atât mai puternic este aparatul de aer condiționat și prin urmare poate creşte şi suprafaţa asupra căreia se acționează. Pentru aproximativ 500 BTU în plus la aerul condiţionat, mai puteţi mări suprafaţa cu 1 metru pătrat. Este esențială calcularea suprafeței în care vrei să îți creezi confortul necesar atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă şi în felul acesta vei şti care este numărul de BTU de care ai nevoie.

De asemenea este foarte important să ţii cont dacă în cameră funcţionează calculatoare sau electrocasnice care se încălzesc puternic (ex. aragazul), pentru că în acest caz vei avea nevoie de un aparat de aer condiţionat mult mai puternic. Un alt criteriu foarte important este numărul persoanelor care lucrează sau locuiesc în aria respectivă sau gradul de izolare termic al pereţilor şi chiar poziţionarea suprafeţei. Dacă soarele bate direct în geam să fii convins că ai nevoie de un aparat de climatizare puternic pentru a face faţă după-amiezelor moleşitoare. Iată cum poți calcula exact care este tipul de aparat de aer condiționat de care ai nevoie.

 

BTU/h

9000

12000

14000

18000

24000

Locuinţă-mp

18 – 25

24 – 35

28 – 45

40 – 50

60 – 70

Birouri-mp

14 – 22

20 -30

25 – 35

34 – 40

40 – 50

Ține cont și de înălțimea camerei. Pentru camere cu o înălțime mai mică de 3m se recomandă instalarea unui aparat de aer condiționat cu o putere de până la 14000 BTU. Instalarea unui aparat de aer condiționat de putere mare într-o cameră de înăltime mai mica va fi foarte deranjant din cauza debitului mare de aer, astfel că la cea mai mică treaptă de putere va fi destul de puternic.

Tipul aparatului de aer condiționat

Există 4 tipuri de aparate de aer condiţionat: de perete, de tavan, cele portabile şi multi-spliturile. Cele mai utilizate sunt cele montate pe perete. Cele ce se montează pe tavan sunt destul de scumpe, deoarece încorporează palete pe cele patru laturi, pentru o utilizare mult mai eficientă. Aparatele de aer condiționat portabile sunt ideale pentru cei ce vor să își creeze confotul necesar în orice încăpere s-ar afla, iar multi-spliturile sunt alcătuite din mai multe unități interioare, montate în camere diferite, legate la o singură unitate exterioară.

Clasa energetică din care face parte aparatul de aer condiționat

Aparatele de aer condiționat se numără printre cei mai mari consumatori de energie electrică, de aceea cu cât clasa de energie a aparatului este mai bună, cu atât consumul va fi mai mic. Deşi un aparat de aer condiţionat ce face parte din clasa A++ este mult mai scump, în timp îți vei da seama că aceste cheltuieli pot fi amortizate.

Filtrele folosite de aparatele de aer condiționat

Sistemul de filtrare este extrem de important în alegerea unui aparat de aer condiţionat.Filtrele de aer, de praf şi de miros sunt consumabile și nu trebuie să lipsească din dotarea unui astfel de dispozitiv. Mai mult de atât trebuie să ştii că aceste consumabile trebuie curăţate de două ori pe an şi la nevoie chiar schimbate. Pentru filtrarea aerului se foloseşte un filtru din plastic, ce se curăţă doar cu apă rece şi se usucă într-un loc ferit de soare. Pentru filtrarea mirosurilor se foloseşte un filtru de cărbune activ, iar pentru filtrarea şi purificarea aerului se foloseşte un filtru cu catechin. În cazul aparatelor de aer condiţionat de ultimă generaţie veţi putea remarca faptul că dispun de filtre cu ioni negativi, ce au ca scop prevenirea bolilor respiratorii, contribuie la un somn liniştitor şi chiar la relaxarea utilizatorului.

Aerul condiţionat cu Inverter

Inverter este tehnologie utilizată de aparatele de aer condiţionat de ultimă generaţie, sporindu-le capacitatea și diminuându-le nivelul de zgomot (din punct de vedere al zgomotului unitatea interioară nu ar trebui să depășească 65 dB). Cum funcționează această tehnologie? Dacă la modelele non-inverter, compresorul se oprea odată ce se ajungea la temperatura dorită în încăpere, ei bine în cazul aparatelor cu Inverter acest lucru nu mai este valabil. Mai exact de îndată ce se ajunge la temperatura dorită, compresorul continuă să funcționeze, dar cu un consum redus la maxim. În felul acesta temperatura din cameră va rămâne constantă.

Funcția de dezumidificare

Umiditatea poate fi o cauză a disconfortului, mai ales pe timpul nopţii și de cele mai multe ori poate duce la apariția mucegaiului. De aceea este foarte important ca aparatul de aer condiţionat să fie dotat cu funcţia de dezumidificare, ce menţine temperatura dorită constantă şi reduce în acelaşi timp umiditatea.

Preţul de achiziţie al unui aparat de aer condiţionat este foarte important şi poate varia în funcţie de marcă, specificaţii tehnice, design, montaj inclus ș.a.m.d.

BTU

Preț

9000

~ 1400 lei – 2500 lei

12000

~ 1600 lei – 3300 lei

18000

~ 2600 lei – 4800 lei

24000

~ 3200 lei – 5800 lei

Sursa: www.gadget-review.ro


 

Actualizat: 27 Iunie 2016
COMENTARII