Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Cum a evoluat dobânda interbancară în ultimul an, care este efectul direct asupra costului creditelor în lei?

05 Septembrie 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Indicatorul Robor la 3 luni, dobânda interbancară în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei, a crescut marţi, 5 septembrie 2017, până la 0,94% pe an, un nivel maxim atins în 2017. În acest an, Robor la 3 luni a atins cel mai ridicat nivel, de 0,93%, în 3 mai, pentru ca ulterior să se menţină sub pragul de 0,9%. Robor la 6 luni a oscilat între 1,00 și 1,10%.

De ce contează dobânda interbancară denumită ROBOR?

ROBOR (Romanian InterBank Offered Rate) reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate de către instituţiile financiare. Dacă acest trend de creştere înregistrat în această săptămână se menţine până la finalul lunii septembrie, atunci când se decide valoarea indicelui pentru următoarele trei luni, vom asista la creşterea ratelor pentru creditele cu dobandă variabilă.

Avertismentele venite din mediul financiar – bancar se adeveresc. Banca Naţională a României a anunţat că au început deja să se scumpească alimentele şi utilităţile, dar şi împrumuturile de la bănci, toate din cauza stimulării consumului de către autorităţi.

De ce creşte ROBOR

Măsurile fiscale anunţate pentru această toamna, dar şi cele deja implementate, vor creşte inflaţia, ceea ce va duce în opinia analiştilor din AAFBR la o dublare a indicatorului Robor până la sfarşitul anului şi la instaurarea dobânzilor real negative până cel puţin la finalul anului 2018, în contextul în care dobânzile nominale anticipate vor fi net inferioare ratei anticipate a inflaţiei.

Analistii se așteptată la o întărire a politicii monetare, probabil începând cu finalul anului curent. Conform AFBAR, dobânzile nominale anticipate sunt net inferioare ratei anticipate a inflației ceea ce conduce la anticipații de dobânzi real negative până cel puțin la finalul anului următor.

“Aceste rate real negative ale dobânzii pot genera un impact negativ asupra economisirii în moneda locală și asupra atractivității activelor denominate în moneda locală”,  afirmă recent Adrian Codîrlașu, vicepreședintele AAFBR.

Sursa: bankingnews.ro

Actualizat: 05 Septembrie 2017
COMENTARII