Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Cladirile noi, construite dupa 2014, au obligativitatea de a rezista unui seism de 8.5 pe scara Richter.

29 Septembrie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Pentru a obtine cladiri de calitate, legea in acest moment ii obliga pe constructori sa respecte mai multe cerinte fundamentale atunci cand ridica o casa. Este vorba de rezistenta mecanica, stabilitate, securitate in caz de incendiu si mai ales normele antiseismice.

Mai mult de atat, aveti obligatia sa va angajati un diriginte de santier, iar Inspectoratul de Stat in Constructii o sa verifice daca ati respectat sau nu normele de stabilitate, rezistenta si antiseism.

Proiectantii de rezistenta ai locuintelor construite dupa 2014 sunt obligati sa proiecteze cladirile in asa fel incat sa reziste la un cutremur peste 8 grade pe scara Richter, conform noilor normative.

Chiar daca unii proiectanti au inceput, de cativa ani, sa lucreze proiecte care sa reziste la cutremure de peste 8 grade pe scara Richter, acum exista si legea care ii obliga pe toti proiectantii de rezistenta sa respecte aceleasi standarde.

Ultimii 15 ani au fost revolutionari, pe piata constructiilor antiseismice. Frecventa seismelor a impins specialistii in constructii catre un nivel superior de calitate, iar legile din intreaga lume s-au modificat, in asa fel incat sa se construiasca imobile tot mai sigure. Romania nu face exceptie.

Costurile aferente structurii de rezistenta insumeaza pana la 35% din totalul investitiei in constructie

Odata cu introducerea regulilor mai severe pentru proiectantii cladirilor, au crescut si costurile cu structura, mai ales la fundatie, stalpi si diafragme. Daca in tarile in care nu exista pericol seismic, costurile structurii de rezistenta sunt cuprinse intre 8 si 12%, la noi in tara, conform noilor reglementari, acestea variaza intre 30 si 35% din valoarea investitiei. Pretul difera in functie de conditii specifice ale proiectului.

Constructiile formate din acest tip de diafragme legate prin plansee ca niste blocuri compacte, sunt purtate, in cazul unui seism, de catre terenul de fundare ca niste corpuri rigide, miscarile acestora fiind aceleasi cu cele ale terenului traversat de undele seismice. in cazul unor forte exercitate orizontal, avariile apar in zonele de zidarie portanta, local sau generalizate pe toata suprafata elementului de zidarie. Indiferent de solutia aleasa, orice constructie trebuie sa asigure transmiterea catre terenul pe care este cladita, prin intermediul fundatiei, a incarcarilor de orice natura, in conditii de siguranta, fara deplasari sau tasari.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 29 Septembrie 2015
COMENTARII