Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Cladirile istorice si nevoia unui sistem descentralizat privind protejarea acestora.

11 Ianuarie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Cladirile istorice au importanta covarsitoare, in legislatia romaneasca. Din pacate insa, atunci cand vine vorba de ingrijirea acestor proprietati, autoritatile trec cu vederea, amana sau, mai grav, modifica informatii in favoarea Statului. In schimb, proprietarii cladirilor istorice care vor sa isi ingrijeasca singuri constructiile, sunt legati de maini. Ei nu pot face nicio modificare fara acordul autoritatilor. Iar autoritatile nu prea par sa fie dispuse sa isi dea acordul. Asa se contureaza un cerc vicios care dauneaza atat intereselor monumentelor istorice, cat si bunastarii orasului, in general.

Pentru ca o cladire sa fie declarata de importanta istorica ea trebuie sa fie veche de cel putin 50 de ani, rara in localitate, zona sau regiune, reprezentativa pentru un curent artistic sau o perioada istorica. Dar cel mai important, trebuie sa aiba valoare memoriala. Respectiv sa aiba o istorie legata de personalitati, evenimente sau momente istorice. Odata declarata monument istoric, proprietarii cladirii nu mai pot interveni asupra acesteia decat cu acordul autoritatilor.

Uneori, proprietarii cladirilor declarate monumente istorice trebuie sa renunte la titlul de proprietate

Acest lucru se intampla pentru ca, in momentul in care o cladire este declarata monument istoric, se instituie si o zona de protectie in imediata ei apropiere. Aceasta este clar delimitata si, potrivit legii, acolo nu se pot face lucrari care blocheaza vizibilitatea sau ar pune in pericol posibilele vestigii arheologice subterane. Sunt si situatii in care proprietarii unor astfel de cladiri trebuie sa renunte la casa lor, pentru ca aceasta sa fie preluata de catre Stat.

Dezinteresul si lipsa fondurilor: principalele probleme in demersul de protejare a cladirilor istorice

Dar protectia ramane de prea multe ori simpla litera de lege, potrivit arhitectilor. Uneori, de vina este dezinteresul. Alteori, lipsa fondurilor necesare. Iar adesea, cladirile istorice care ajung sa fie protejate servesc unor interese politice.

In Romania, monumentele istorice nu sunt protejate. Regulile exista, dar nu au acoperire in bugetele acordate de Guvern. Probleme apar si in politica administratiei cu proprietarii monumentului. Dar cele mai mari obstacole le intampina proprietarii persoane fizice ale acestor monumente, carora li se aplica adesea masuri discriminatorii. 

Proprietarii persoane fizice beneficiaza de facilitati fiscale, daca folosesc fonduri proprii pentru intretinerea monumentelor istorice

Acest lucru se intampla pentru ca, potrivit legii, proprietarii persoane fizice beneficiaza de o reducere de 50% din cuantumurilor impozitelor si a taxelor aferente daca realizeaza pe cheltuiala proprie, integral sau partial, lucrari de intretinere, reparare, conservare, consolidare, restaurare sau punere in valoare. Interesul politic domina si in zona monumentelor istorice si este un criteriu de favorizare al unor asemenea constructii. Monumentele care nu au norocul sa faca obiectul interesului politic pot sa dispara inexplicabil din statistici.

Multe dintre proprietarii cladirilor istorice au actionat in instanta autoritatile locale, dar procesele pot dura si 20 de ani, timp in care nicio modificare nu poate fi facuta la cladire. Potrivit expertilor din domeniu, pentru ca sistemul sa functioneze, este nevoie de un aparat administrativ corect dimensionat, descentralizare, accesul liber al specialistilor arhitecti la proiectele de restaurare si, mai ales, eliminarea mafiei din domeniu.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 11 Ianuarie 2015
COMENTARII