Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Chirias sau proprietar. Ce este mai avantajos?

20 Martie 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Chirias sau proprietar? Aceasta este intrebarea la care multi romani gasesc greu raspunsul potrivit. Tocmai de aceea, consideram ca este foarte utila o analiza mai detaliata a acestei dileme. Daca este sa ne raportam la mentalitatea romanilor, este foarte probabil ca balanta sa se incline spre proprietar, insa daca ne raportam la mentalitatea europenilor, balanta cu siguranta se va inclina inspre chirias.

Cu toate acestea, inainte de a lua aceasta decizie, ar trebui sa faceti un mic calcul de rentabilitate pe termen mediu si lung. A fi proprietar este rentabil daca suma de achizitie a locuintei se amortizeaza din chirie in mai putin de 15 ani.   

„E dificil sa ne comparam cu cifrele din tarile dezvoltate, pentru ca noi inca avem o mare parte din economiesi din venituri la negru. Putem vorbi de o ţinta  de amortizare a unei investitii imobiliare din chirii in 15 ani, dar e relativa. Mai ales ca majoritatea celor care fac credite imobiliare se indatoreaza pe minimum 25 de ani, ca sa fie mai accesibil, in timp ce pe piete precum Germania, de regult, nu se fac imprumuturi pe termene mai lungi de 15-20 ani. La noi intervine problema calificarii la un credit indeajuns de mare ca sa achiziţionezi o locuinta decenta. Poate ca multi ar vrea sa plateasca in 15 ani, dar nu se califica, din cauza veniturilor mici. Eventual se mai face apel la rambursarea anticipata“, a declarat Ioan Bejan, secretarul general al Patronatului Proprietarilor de Cladiri din Romania pentru www.capital.ro.

Nu trebuie sa ignoram nici costurile aferente celor doua tipuri de locuire: chirias sau proprietar. Chiria este accesibilă imediat si presupune doar plata a maximum dous chirii in avans, dintre care una este garantia care va fi returnata la incetarea contractului de inchiriere. In cazul unui credit, costurile initiale reprezinta minimum 10% din pretul de vanzare al locuinţei vizate, ceea ce presupune existenţa unor economii de cateva mii de euro. De cele mai multe ori, romanii se imprumuta si pentru acoperirea acestor costuri initiale, ceea ce scade si mai mult accesul la locuinta.

Diferenta intervine si daca ne raportam la tipul de apartament: garsoniera sau apartament cu 2 camere. Daca diferenta dintre chiriile practicate pentru o garsoniera nu difera foarte mult de chiria practicata pentru un apartament cu doua camere, discrepanta dintre preturile de vanzare ajunge in unele situatii la zeci de mii de euro. Sa nu uitam faptul ca zona in care se afla imobilul cantareste foarte mult in pretul final.
Asadar, doar in urma unei analize de rentabilitate puteti determina ce este mai avantajos pentru dumneavoastra: chirias sau proprietar?

Actualizat: 20 Martie 2014
COMENTARII