Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Certificatul energetic, obligatoriu pentru vanzari si inchirieri de imobile

10 Aprilie 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Certificatele energetice au devenit obligatorii pentru toti proprietarii care doresc sa vanda sau sa inchirieze apartamente. Masura este necesara deoarece un potential cumparator sau chirias are dreptul sa fie informat in legatura cu costurile la care se ridica intretinerea imobilului, dupa cum sustin reprezentatii Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAECR) pentru gandul.info.

"Certificatul arata un consum specific al cladirii, dar si al apartamentului in sine. si atunci cand cumperi un autoturism te intereseaza cat consuma. La fel si la aparatele electrocasnice. Nu toate apartamentele consuma la fel in cadrul unui bloc. Un apartament de la ultimul etaj, de pe colt, consumă mai multa energie decat un apartament situat la un etaj intermediar. Sunt diferente semnificative de consum", a explicat pentru gandul.info Stelian Bâra, director de comunicare AAECR.

"Este o masura bine venita. Intentiile sunt bune, insa 99% din blocurile construite in perioada comunista sunt de clasa B si 100% din apartamentele dintr-un bloc sunt de aceeasi clasa. S-ar putea obtine un certificat energetic pe toata cladirea, cum se intampla la blocurile noi, unde dezvoltatorul are o singura cheltuiala cu certificatele energetice", este de parere Dragoş Vîlceanu, presedinte al Asociatiei Brokerilor Imobiliari (ABI), citat de gandul.info.

La randul lor, asociatiile de profil au cerut deducerea acestor costuri, insa masura nu a fost aprobată de guvern.

Asadar, proprietarul este obligat, conform legii privind eficienta energetica, publicata in Monitorul Oficial in 20 mai 2013 (Legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor), sa puna la dispozitia potentialului cumparator, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului si sa-i predea originalul dupa incheierea contractului, altfel, acesta este supus "nulitatii relative", mai exact, contractul poate fi contestat in instanta. Pe data de 19 iulie 2013, a intrat in vigoare Legea nr.159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor publicata in Monitorul Oficial nr. 283 din 20 mai 2013.

Noua reglementare impune notarului public obligatia sa solicite vanzatorului, respectiv proprietarului imobilului, prezentarea certificatului de performanta energetica si sa faca mentiune despre existenta lui in continutul contractelor. Daca in forma initiala a Legii nr.372/2005 nu se prevedea vreo sanctiune in caz de nerespectare a dispozitiilor referitoare la existenta certificatului, in prezent alin.4 al art. 131 dispune ca se sanctioneaza cu nulitatea relativa contractul de vanzare-cumparare incheiat fara prezentarea certificatului de performanta energetica a cladirii.

Costurile la care se ridica eliberarea unui certificat energetic

CERTIFICATE ENERGETICE PRET (RON) TVA inclus
Apartament mai mic sau egal cu 2 camere 248
Apartament cu 3 camere 310
Apartament cu 4 camere 372
Penthouse 434
Casa de locuit 496
Actualizat: 10 Aprilie 2014
COMENTARII