Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Certificat energetic obligatoriu la orice tranzactie!

22 Iulie 2013
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Modificari importante in ce priveste certificarea energetica a cladirilor : incheierea unei tranzactii fara certificat poate duce la nulitatea actului!

A intrat in vigoare Legea nr. 159/2013 ce modifica şi completeaza Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, lege publicată în Monitorul Oficial nr. 283/2013. Actul normativ specifica obligatia proprietarilor de imobile de a prezenta documentul la incheierea unei tranzactii de vanzare sau inchiriere; în cazul încălcării acestei prevederi, contractele de vânzare-cumpărare sunt supuse nulității relative.

Prevederea este valabila de mai bine de 2 ani, dar a lăsat loc de interpretări. Legea anterioara intrata in vigoare de la 1 ianuarie 2011, prevedea deja ca fiecare proprietar al unui imobil trebuie sa puna la dipozitia potentialului cumparator sau chirias certificatul energetic, in cazul in care i se solicita acest lucru.
 

De ce era nevoie de o nouă lege? „Lucrul ăsta (obligativitatea certificatului energetic, n.red.) e valabil demult, dar nu existau sancțiuni. Acum au apărut și sancțiunile”, spune Emilia Cerna-Mladin, președintele Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).

Noul act normativ a fost implementat pentru ca obligativitatea ce rezulta din actul de dinainte era relativa. Certificatul energetic era cerut de catre banca, respectiv Fondul de Garantare in cazul tranzactiilor prin Prima Casa, pe cand celelalte tipuri de tranzactii erau realizate, in fapt, fara acest document. "Legea prevedea ca vanzatorul se obliga sa prezinte certificatul doar in situatia in care cumparatorul solicita acest lucru, iar partile puteau conveni in cadrul actului notarial ca nu se pretinde acest act", a declarat Horatiu Taflan, reprezentantul agentiei imobiliare Corales.

Incepand cu data de 20.07.2013, intra in vigoare noul act normativ, care prevede că proprietarul este „obligat” sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, premergator perfectarii contractului, o copie a certificatului. Totodata, o alta prevedere noua din actul normativ spune ca "la incheierea contractului de vanzare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul in original, noului proprietar". Sanctiunea prevazută în cazul încalcarii este nulitatea relativa a contractelor si nu nulitatea absoluta, tranzactia putand fi declarata nula de catre oricare dintre parti daca aceasta reclamă absenta certificatului energetic.

In acelasi timp, actul normativ mai prevede ca "la data inregistrarii contractului de vanzare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului".

 

Ce influente va avea noua lege asupra tranzacțiilor imobiliare cu locuințe? Emilia Cerna-Mladin sustine ca, în mod normal, costurile pentru un certificat energetic ce pot ajunge la un maximum de 150 de euro pentru un apartament, în funcție de auditor – nu sunt atât de mari încât să împiedice proprietarii să obțină acest document.

sursa : www.avocat.net

Actualizat: 27 Iulie 2013
COMENTARII