Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Cei care obtin venituri din chirii vor trebui sa depuna la Fisc un nou formular pentru a nu plati CASS

16 Octombrie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Persoanele care obtin venituri din chirii si nu sunt obligate sa plateasca contributia de asigurari de sanatate vor completa un nou formular, se arata intr-un proiect de ordin postat de ANAF pe site-ul propriu. Actul normativ a venit in conditiile in care Comisia Fiscala Centrala a decis ca unii cetateni sa fie scutiti de la plata CASS pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor. 

Persoanele care obtin venituri din chirii, dar detin totodata o asigurare sociala de sanatate in alt stat membru al Uniunii Europene sau care locuiesc intr-un stat cu care Romania nu a semnat un acord in ceea ce priveste sistemele de securitate sociala si sunt astfel exceptate de la plata CASS pe teritoriul tarii noastre, vor depune un nou formular la Fisc. 

ANAF a elaborat un proiect de ordin care prevede introducerea formularului 602 - „Declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”.

Actul normativ apare in conditiile in care Comisia Centrala Fiscala a stabilit, prin Decizia nr.2/2015, ca pot exista persoane fizice scutite de la plata contributiei individuale de sanatate pentru veniturile din chirii.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a evidentiat, in proiectul de ordin publicat pe 5 octombrie, care sunt cele doua categorii de persoane exceptate de la plata CASS.

Este vorba despre:

  • persoanele fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si ConfederaĊ£iei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul Romaniei
  • persoanele fizice, indiferent de cetasenie, care au domiciliul ori resedinta intr-un stat cu care Romania nu are incheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

Contribuabilul trebuie sa completeze in formular datele personale si sa bifeze una dintre cele doua casute corespunzatoare situatiei sale care permite exceptarea de la plata CASS. Formularul mai prevede mentionarea datei de la care se solicita exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Formularul mai prevede si obligatia anuntarii organului fiscal, in termen de 15 zile calendaristice, cu privire la orice schimbare aparuta.

Totodata, contribuabilul trebuie sa depuna si documentele justificative cu care va dovedi ca nu trebuie sa plateasca CASS,  eliberate de institutia competenta din statul in care a fost incheiata asigurarea. Acestea trebuie sa ateste calitatea de asigurat si perioadele de asigurare in statul de resedinta/alt stat. 

Important! Doua tipuri de documente pot atesta ca plata CASS nu este obligatorie, se mai arata in proiectul elaborat de Fisc.

Documentul portabil A1 care dovedeste mentinerea titularului la sistemul de securitate sociala al statului de care apartine institutia emitenta, in situatia persoanelor aflate sub incidenta regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala;

Formular privind legislatia aplicabila in situatia persoanelor aflate sub incidenta acordurilor in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte, completat de institutia competenta a statului respectiv.

Conform proiectului, declaratia 602 se va depune la data inregistrarii contractului privind darea in chirie a unui imobil sau la data cand contribuabilul indeplineste conditiile legale care ii permit sa fie exceptat de la plata contributiei de asigurari de sanatate.

Formularul se completeaza in doua exemplare. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.

Sursa: avocatnet.ro

Actualizat: 16 Octombrie 2015
COMENTARII