Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Ce trebuie sa stii despre Legea care guverneaza coabitarea la bloc.

06 Aprilie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Traiul la bloc se desfasoara, de cele mai multe ori, in virtutea bunei intelegeri. Exista insa si situatii cand, din cauza unui singur locatar, intregul bloc are de suferit. Conflictele rezultate in urma unei asemenea situatii se pot dovedi imposibil de rezolvat amiabil, caz in care exista solutii legale. Atat proprietarii care cauzeaza probleme, cat si cei carora le-au fost aduse prejudicii trebuie sa stie ca exista o lege privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. In acest act, se prevad reguli si sanctiuni pentru cele mai des intalnite situatii aferente traiului la bloc.

Legea 230/2007, actualizata chiar anul trecut, este documentul care prevede drepturile si obligatiile proprietarilor de apartamente.

  • Una dintre primele prevederi ale legii este referitoare la modernizarea locuintei. Astfel, un apartament poate fi modificat sau imbunatatit doar cu conditia de a nu pune in pericol structura blocului sau a altor apartamente. Exista cateva situatii in care este nevoie de acordul asociatiei de proprietari, pentru a face modificari.

Amenzile pot ajunge pana la 3.0000 lei, pentru proprietarii care nu respecta legea

  • Mai anevoios este procesul in cazul celor care doresc sa intervina la spatii si proprietate comuna. Acestea pot fi modificate doar cu acordul de asociere, cu acordul majoritatii proprietarilor, la care trebuie adaugata si autorizatia de modificare a constructiei.Multi proprietari pot alege sa renunte la lucrare, pentru a scapa de birocratia pe care aceasta o presupune. Dar tot legea specifica faptul ca proprietarii trebuie sa isi mentina locuintele in stare buna, pe propria cheltuiala, deci lucrarile de mentenanta sunt un rau necesar.  in caz contrar, amenzile varianza intre 1.000 si 3.000 lei.

Cand nu se ajunge la intelegere in cadrul asociatiei, proprietarii pagubiti pot duce problema in instanta

  • Proprietarii care schimba destinatia locuintei fara autorizatiile si aprobarile legale sunt pasibili de amenzi care pornesc de la 200 lei si pot ajunge la 1.000 lei. In cazul in care un proprietar actioneaza impotriva interesului altor proprietari, acesta este obligat sa repare stricaciunile sau sa achite cheltuielile pentru lucrarile de reparatii. in caz contrar, proprietarii pagubiti pot duce aceasta problema in instanta, unde pot solicita judecatorului sa oblige la o buna functionare a cladirii, precum si la achitarea de daune. Penalizari platesc si proprietarii care nu isi achita la timp intretinerea sau platile comune, daca asociatia de proprietari decide acest lucru.

Daca intretinerea nu este platita, contractul de instrainare poaate deveni nul de drept

  • Daca in urma acestor masuri, platile nu au fost achitate, atunci restantierii pot fi actionati in judecata, de catre asociatia de propriatari. Totodata, proprietarii care vor sa isi vanda apartamentul trebuie sa fie la zi cu plata intretinerii. In caz contrar, contractul de vanzare-cumparare devine nul de drept. Exceptie face situatia in care in contract se stipuleaza faptul ca noul proprietar preia si datoriile.
  • Pentru a se constata neregulile si pentru a fi aplicate amenzile, este necesara interventia persoanelor imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de la Ministerul Administratiei si Internelor. De asemenea, si primarii sau imputernicitii acestora au aceasta autoritate.

​Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 06 Aprilie 2015
COMENTARII