Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Ce modificari aduce noul Cod Fiscal: vanzatorii de case scapa de grila notarilor, insa nu scapa de Fisc

09 Septembrie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Impozitul pe tranzactiile imobiliare va fi calculat la pretul din contract, din 2016, chiar daca este sub valorile minime din grila notariala. In prezent, daca valoarea declarata este mai mica decat cea din grila notarilor, impozitul se calculeaza in functie de aceasta din urma. in schimb, de anul viitor, notarii vor transmite fiscului datele despre persoanele care au vandut sub nivelul din grila, potrivit noului Cod fiscal.

In noul Cod fiscal, cu intrare in vigoare din 2016, apar schimbari importante la capitolul impozitul pe tranzactiile imobiliare.

  • La art 111, alin 4 se arata ca impozitul "se calculeaza la valoarea declarata de parti  in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. in cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii minime stabilite prin studiul de piața realizat de catre camerele notarilor publici, notarul public notifica organelor fiscale respectiva tranzacție”. Prin urmare, impozitul va fi calculat la valoarea declarata de parti, indiferent daca aceasta valoare este sub cea minima din grila notarilor.

In prezent, Codul fiscal prevede ca impozitul “se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. in cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiza”.

Conform legii in vigoare in acest moment, impozitul se calculeaza la pretul din contract doar daca acesta este mai mare decat cea mai mica valoare pentru zona, localitatea etc din grila notariala. Daca pretul de vanzare este inferior valorii minime, impozitul calculeaza la aceasta valoare minima.

Noul Cod fiscal elimina obligatia de a plati impozitul in functie de grila, dar introduce obligatia notarilor de a anunta fiscul cu privire la tranzactiile incheiate la preturi mai mici decat cele “oficiale”. in aceste conditii, fiscul va considera ca exista o suspiciune rezonabila ca valorile declarate nu sunt reale si ar putea face verificari.

Cotele de impozit?

Cotele depind de perioada in care au fost detinute imobilele. Astfel,

  • daca au fost dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv, impozitul este de 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusive si de 6.000 lei + 2% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusive, daca au valoarea peste 200.000 lei.
  • Pentru imobilele dobandite la o data mai mare de 3 ani, impozitul este 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusive si de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv, daca au valoarea peste 200.000 lei.

Sursa: Capital.ro

 

Actualizat: 09 Septembrie 2015
COMENTARII