Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Casa Bruck, una dintre cele mai frumoase cladiri din Timisoara, renovata cu 300.000 euro

28 Iulie 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Cand ajungi in Timisoara, nu poti sa nu te indragostesti de arhitectura imobilelor din Piata Unirii. Casa Bruck, nu se dezminte nici ea, fiind una dintre cele mai frumoase cladiri din Timisoara. Aceasta a fost salvata de un italian care si-a convins vecinii sa o renoveze din aport propriu, deoarece Primaria parea sa nu fie interesata.



Acesta si-a convins vecinii sa puna mana de la mana pentru a renova una dintre cele mai frumoase cladiri istorice din Timisoara, Casa Bruck. Construit in urma cu peste 100 de ani, in stilurile Art Nouveau si Secession, imobilul din Piata Unirii si-a regasit gloria de odinioara gratie unei investitii de 300.000 de euro in renovari.

Imobilul a fost construit in anul 1910 de arhitectii Szekely Laszlo si Arnold Merbl, la propunerea proprietarului de la acea vreme, farmacistul Salamon Bruck.

Cladirea, formata din subsol, parter si trei etaje, a fost construita in stilurile Art Nouveau si Secession si are motive folclorice maghiare.

Pentru fatada au fost folosite ca ornament placi ceramice cu motive folclorice maghiare, generalizate la arhitectura Secession din Ungaria, iar pe frontonul casei, care aminteste de constructii din Budapesta, sunt inscriptionate literele "BS", reprezentand initialele primului proprietar, Salamon Bruck.
Fundatia imobilului este din caramida, la fel si zidurile care au o grosime de 70 de centimetri, in timp ce tavanul este prevazut cu bolti.

Dupa construirea casei, in 1910, Salamon Bruck a deschis o farmacie la parterul imobilului, care functioneaza si acum si care pastreaza inca o parte din mobilierul original. Pe partea superioara a vitrinei frontale este inscriptionat cuvantul "Farmacie" in limbile romana, maghiara si germana.

De-a lungul timpului, cladirea s-a degradat, iar fatada nu a mai avut stralucirea de odinioara. Cu toate acestea, un cetatean italian, Gianluca Testa, venit cu afaceri la Timisoara in anul 1997, s-a indragostit de Casa Brück si si-a spus ca o asemenea bijuterie trebuie renovata.

La etajele Casei Brück sunt amenajate apartamente detinute de mai multi proprietari, iar la parter sunt spatii comerciale. Primul pas facut de italian a fost sa isi cumpere un apartament in imobil. S-a intamplat in anul 1999. Apoi, incetul cu incetul, si-a lamurit vecinii ca este cazul sa puna mana de la mana si sa repare imobilul, fara sa astepte sprijin de la autoritati.

"Eu am facut demersurile pentru a obtine autorizatiile necesare. Fiind vorba de un imobil istoric, nu a fost simplu deloc, pentru ca parea ca primaria nu are interes. A durat aproape trei ani si jumatate, timp in care am primit patru refuzuri nejustificate, dar m-am ambitionat mai ales ca patrimoniul nu e numai economic, ci si istoric in acest caz. Fiind proprietar, m-am ambitionat, asa cum spuneam. Am vrut sa fie respectate toate componentele tehnice: materialele, culorile, tot. Am colaborat bine cu Directia de monumente istorice din cadrul primariei privind culorile originale si elementele care s-au reconstruit, inclusiv faianta si gresia, cele originale, care in timp s-au distrus", a povestit Gianluca Testa corespondentului Mediafax.

Costurile s-au ridicat la 300.000 de euro. Omul de afaceri se lupta acum si sa ii convinga pe proprietarii farmaciei de la parterul imobilului si pe reprezentantii Primariei Timisoara sa inlature firma luminoasa care anunta ca acolo se afla o farmacie si care nu se potriveste cu arhitectura casei. 

Actualizat: 28 Iulie 2014
COMENTARII