Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Care sunt cele mai periculoase tipuri de case in cazul unui cutremur mediu?

09 Aprilie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Chiar daca nu la un nivel atat de mare precum in zona Vrancea, si Timisoara are parte uneori de perturbari seismologice, motiv pentru care trebuie sa fim atenti atunci cand construim o casa.

Este posibil sa construim o locuinta rezistenta la cutremure?

Rapunsul scurt ar fi: da si nu. Exista, intr-adevar, mai multe tehnici de constructie care pot creea o cladire foarte solida, care poate rezista bine la un cutremur mediu sau chiar puternic. Cu toate acestea, in timpul celor mai puternice seisme, chiar si cele mai solide structuri vor suferi daune.

foto: adevarul.ro

De partea cealalta, cele mai periculoase cladiri, in cazul unui cutremur, sunt cele din cadre de beton sau caramida care nu a fost ranforsata.

Cladirile sunt construite in asa fel incat sa suporte o sarcina verticala, pentru a sustine peretii, acoperisul si toate materialele menite sa le tina in picioare. Cutremurele, de cealalta parte, presupun sarcini laterale aduse structurii cladirii. Inginerii gandesc cladiri care sa reziste la cat mai multa miscare laterala, cu scopul de a minimiza daunele si de a oferi locatarilor timp sa evacueze cladirea in siguranta. Una dintre cele mai des folosite tehnici de constructie pentru cladirile rezistente la cutremur, este aceea in care peretii, podeaua, acoperisul si fundatia sunt conectate intr-un complex rigid care tine totul impreuna, in momentul unui cutremur.

Tehnicile de constructie anti-seismica se imbunatatesc rapid

Din fericire, tehnicile de constructie se imbunatatesc de la an la an. Din nefericire, acestea se aplica selectiv, in functie de calitatea vietii din zona respectiva. Acest criteriu influenteaza in mod direct numarul mortilor, in situatii de calamitate naturala.

Cele mai bune sisteme de protectie anti-seismica sunt aplicate zgarie-norilor

Zgarie-norii se bucura de o atentie speciala a inginerilor specializati in rezistenta la seism. Pe masura ce acestia devin tot mai inalti, si tehnicile de constructie se rafineaza. in ultimii 30 de ani, inginerii au construit zgarie-nori care plutesc pe mingi de rulmenti, arcuri si cilindri capitonati. Acestea absorb socul, actionand ca si amortizoarele unei masini, si permit cladirilor sa se detaseze de miscarea pamantului.

O alta tehnica este aceea a echilibrarii cladirilor inalte cu o masa uriasa, de cateva tone, amplasata pe acoperis, care se balanseaza in sens opus miscarii imprimate de unda seismica. Aplicate la nivel de locuinte individuale insa, asemenea tehnici sunt extrem de costisitoare si putini sunt clientii care au apelat la folosirea lor. Casele sunt, in general, protejate de tehnici anti-seismice conventionale.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 09 Aprilie 2015
COMENTARII