Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Care este trend-ul pietei rezidentiale din Romania, la nivel national, dar si local?

07 Iulie 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Datorita ieftinirii creditelor, piata imobiliara a primit o gura de oxigen, ajutata si de trendul de stabilizare a preturilor pe piata. Ultimele saptamani au adus in lumina reflectoarelor mai multe temeri ale economistilor cu privire la piata imobiliara, legate de posibilitatea unui nou boom imobiliar. 

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu avertiza saptamana trecuta ca dobanzile scazute din Europa ar putea genera un nou val de investitii imobiliare speculative. Nu s-au lasat mai prejos nici economistii din cadrul FMI privind boom-ul imobiliar, acestia aratand ca accelerarea preturilor la locuinte la nivel global de la niveluri deja ridicate a devenit una dintre principalele amenintari la adresa stabilitatii economice, tarile inregistrand doar progrese limitate in controlul acestui fenomen, conform cotidianului Financial Times. 

Instrumentele pentru a tine sub control boom-ul pietei imobiliare nu au fost inca finalizate, dar "aceasta situatie nu trebuie sa fie un motiv pentru lipsa actiunii", a declarat directorul adjunct al FMI Min Zhu. Min Zhu a punctat intr-un discurs ca este de salutat revenirea pietei rezidentiale, dar ca trebuie sa ne “protejam” de un nou boom nesustenabil.
 
Totodata, economistii FMI atrag atentia si asupra faptului ca preturile la locuinte "se mentin cu mult peste mediile istorice in majoritatea tarilor" in relatie cu veniturile si chiriile.

Oare ce se intampla pe piata imobiliara din Romania?

In Romania discutam despre o piata rezidentiala in revenire, cu tranzactii in crestere si preturi care au ramas relativ stabile in ultimii ani. Cea mai mare cerere vine din zona creditelor Prima Casa, ceea ce a determinat ca si oferta sa se concentreze in aceasta zona. 

O revigorare se resimte si in zona de dezvoltari rezidentiale, apartamentele noi fiind intr-o continua expansiune in marile orase din tara, inclusiv Timisoara.

In ciuda trendului pozitiv, piata este in continuare una fragila, iar achizitiile in scopuri investitionale sunt extrem de limitate, majoritatea cumparatorilor fiind utilizatorii finali.

Cum a evoluat piata rezidentiala in 2014 pe plan local?

Pe plan local ieftinirea creditelor, alaturi de stabilizarea preturilor in ultimii 2 ani a adus un context favorabil revigorarii pietei apartamentelor, inregistrandu-se o usoara imbunatatire, inclusiv in ceea ce priveste cererea micilor investitori.

Sursa: Wall-Street.ro

Actualizat: 07 Iulie 2014
COMENTARII