Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Bancile cresc activitatea de creditare a sectorului imobiliar acordand investitii ce depasesc 590 mil euro.

24 Noiembrie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Institutiile financiare au avut un trend ascendent privind activitatea de creditare a sectorului imobiliar, in ciuda faptului ca investitorii din acest domeniu prezinta in continuare cel mai ridicat risc de credit.

Cele mai mari opt credite acordate anul acesta pentru noi dezvoltari si achizitii imobiliare depasesc valoarea de 590 mil. euro si sunt sustinute, cu precadere, de bancile austriece si cele unguresti, conform Capital.ro. Bancile au redeschis portile sectorului constructii si imobiliare, chiar daca rata imprumuturile neperformante era la finalul lunii iunie de 24% din soldul de circa 25 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Valoarea medie a creditelor pentru investitii imobiliare acordate de bancile romanesti in ultimul an a variat intre 7 mil. euro si 17 mil. euro, insa creditorii prefera sa acorde imprumuturi usor mai mari, intre 8 mil. euro si 20 mil. euro.

Imprumuturile care depasesc aceste valori sunt foarte rare. In raportul Capital.ro sunt identificate sase credite de peste 30 mil. euro acordate investitorilor din piata imobiliara, din care primele doua ca marime au fost sustinute de consortii de cate trei banci.

Pentru finantarea proiectelor generatoare de venituri, bancile asteapta un raport loan-to-value (dintre valoarea creditului si cea a garantiilor constituite) de 65% pentru proprietati de birouri si retail si de 60% pentru parcurile industriale si hoteluri.

Pentru finantarea unor noi proiecte imobiliare, bancile vor un raport loan-to-cost (dintre valoarea creditului si cea a costului de constructie) de 65% pentru birouri si rezidential si de 60% pentru retail, industrial si hoteluri. in urma cu un an, acesti indicatori nu depaseau 50%. Acum se pot obtine imprumuturi cu marje ale dobanzii de sub 4% si amortizare de peste sapte ani (pana la 15 ani).

Majoritatea creditelor (77%) acordate de bancile locale in ultimele 12-18 luni au fost directionate catre achizitia de proprietati operationale, iar 23% catre finantarea de noi dezvoltari imobiliare.

Proiecte de anvergura

  • in acest an, cel mai mare credit acordat de o singura banca pentru noi dezvoltari imobiliare a fost accesat in septembrie de Portland Trust. Actionarii companiei fondata si condusa de omul de afaceri britanic Robert Neale au decis sa imprumute 77,1 mil. euro de la BCR pentru constructia primelor doua cladiri de birouri din cadrul proiectului Oregon Park. Decizia a venit dupa ce dezvoltatorul a investit in demararea constructiei 33,7 mil. euro si a semnat un contract cu grupul american Oracle, care va ocupa una dintre cladirile complexului.

Gradul de preinchiriere pe care creditorii il cer inainte de acordarea imprumuturilor variaza intre 50% si 65% pentru birouri, intre 55% si 75% pentru proiectele de retail si intre 70% si 85% pentru cele industriale.

  • Cel mai mare credit sindicalizat acordat pana acum pe piata imobiliara din Romania a fost obtinut de fondul de investitii NEPI. Compania a incheiat cu Raiffeisen Bank un angajament de finantare negarantata pe doi ani in valoare de pana la 250 mil. euro, din care pana acum a fost atrasa suma de 143,8 mil. euro.
  • Cel mai recent imprumut sindicalizat a fost obtinut de Sonae Sierra si Caelum Development de la bancile OTP Bank Ungaria, Hypo Noe Gruppe Bank din Austria si OTP Bank Romania. Cei doi dezvoltatori au accesat un credit la termen in valoare de pana la 75 mil. euro si un imprumut de tip „revolving“ de 8 mil. euro. Banii sunt utilizati pentru definitivarea constructiei mallului Parklake din Titan, proiect care presupune o investitie de 180 mil. euro, potrivit dezvoltatorilor.
  • Un alt imprumut mare a obtinut si CTP, companie care in urma unei rafale de achizitii realizate in acest an a devenit cel mai mare proprietar de spatii industrial-logistice din Romania. Pentru a acoperi creditele intra-grup atrase in vederea realizarii acestor investitii, CTP a contractat un imprumut de 57,1 mil. euro de la BCR.

Doua treimi din bancile romanesti arata deschidere fata de finantarea unor noi dezvoltari imobiliare si a achizitiilor de proiecte generatoare de venituri, ceea ce inseamna ca valoarea imprumuturilor directionate catre acest sector va creste simtitor pe parcursul anului viitor.

800 mil. euro este valoarea tranzactiilor imobiliare cu proprietati comerciale la care se estimeaza ca se va ajunge pana la finalul anului.

Sursa: Capital.ro

Actualizat: 24 Noiembrie 2015
COMENTARII