Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Banca Mondială: Timișoara în topul orașelor magnet pentru migrație

28 Iulie 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Aproximativ 3,6 milioane de români intenționează să se mute în următorii cinci ani, iar 66,5% dintre aceștia ar prefera tot în România, potrivit unui sondaj menționat în raportul „Orașe-magnet, Migrație și navetism în România”, realizat de Banca Mondială. Cele mai atractive orașe sunt București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov.

Sondajul a fost aplicat unui eșantion reprezentativ de 1.250 de persoane din România. Dintre respondenți (reprezentativi pentru aproximativ 3,6 milioane de persoane), 18% au declarat că intenționează să se mute în următorii cinci ani, cu o rată medie a certitudinii de 85%. În schimb, 82% au afirmat că nu s-au gândit să se mute în următorii cinci ani.

Atunci când au fost întrebați unde și-ar dori să se mute, 66,5% dintre respondenți au afirmat că ar prefera să se mute tot în România, în timp ce 31,3% au menționat că ar prefera să se mute în străinătate. Aproximativ două milioane de români iau în calcul ideea de a se muta tot pe teritoriul țării în următorii cinci ani, în timp ce 1,1 milioane au în vedere să emigreze. Situație reprezintă o inversare față de dinamica anilor anteriori, când majoritatea românilor preferau să se mute în străinătate.

Potrivit raportului, cele mai atractive orașe sunt București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. O pondere covârșitoare de respondenți doresc să locuiască în Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov — adică ponderea persoanelor care și-ar dori să locuiască în aceste orașe este mult mai mare decât ponderea populației din propria zonă urbană funcțională (ZUF) raportată la populația întregii țari.

La întrebarea „În ce oraș v-ar plăcea mai mult să locuiți?”, 15,23% au indicat București, 11,37% — Cluj-Napoca, iar 9,14% — Timișoara. Dar la întrebarea „În ce oraș, diferit de cel în care locuiți în prezent, v-ar plăcea cel mai mult să locuiți?”, 15,32% au menționat Cluj-Napoca, 14,46% București și 11,88% Timișoara.

Conform raportului, Cluj-Napoca este al doilea oraș ca mărime din România, dar zona sa urbană funcțională (ZUF) este abia a cincea. În mod similar, ZUF Timișoara s-a situat pe poziția a doua ca număr de migranți atrași, în perioada 2001-2011, peste o treime dintre aceștia mutându-se în zonele peri-urbane din cadrul ZUF. De asemenea, Timișoara se situează pe poziția a doua ca număr de persoane angajate la nivel de ZUF, 35% dintre acestea lucrând în zonele peri-urbane din cadrul ZUF.

Pentru un comentariu detaliat asupra raportului realizat de Banca Mondială vă rugăm să faceți click.

Sursa: Forbes.ro

Actualizat: 28 Iulie 2017
COMENTARII