Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

BNR ofera parghiile necesare pentru ca bancile sa ofere dobanzi mai mici la credite.

22 Iunie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

O veste buna este faptul ca nivelul dobanzilor s-a injumatatit in ultimii cinci ani.  

Pentru a sustine creditarea, BNR a redus dobanda de referinta cu peste 70%, in ultimii ani, precum a scazut si rezervele minime obligatorii. Cu alte cuvinte, banca centrala a folosit toate parghiile pentru ca bancile sa reinceapa creditarea. Cu toate acestea, precautia domina piata, atat din partea clientilor, cat si din partea institutiilor financiare.

„Dobanda de politica monetara  a scazut la un nou minim istoric”.

Aceste cuvinte sunt bine cunoscute consumatorilor de stiri financiare, din ultimii ani. Acelasi lucru s-a intamplat si la ultima sedinta BNR, cand dobanda cheie a fost redusa cu 25%. Importanta acestei schimbari, pentru clientii bancilor, este una covarsitoare. Ea se traduce intr-un interes mai crescut al bancilor pentru o oferi credite in moneda nationala. Acest interes este incurajat de Banca Centrala si prin reducerea, in paralel, a rezervelor minime obligatorii, de la pragul de 10%, la cel de 8%. Acest lucru inseamna ca bancile au posibilitatea de a plasa mai multi bani in creditare. Acestea sunt doar ultimele schimbari, dar in ultimii cinci ani, BNR a facut eforturi sustinute, constante si sustenabile pentru facilitarea finantarii persoanelor fizice in moneda nationala.

„Actiunile bancii centrale au avut un impact pozitiv in costul finantarii persoanelor fizice, interesate de un imprumut in moneda nationala. Dobanda de politica monetara a scazut, in ultimii cinci ani, cu 76%, de la nivelul de 7,5%, cat era in 2010, pana la nivelul actual, de 1,75%. Aceasta evolutie a influentat evolutia indicelui ROBOR, care a scazut de la 9,7%, la trei luni, cat era in 2010, pana la mai putin de 1,5%, acum. Astfel, acest context a condus la dobanzi mai mici pentru clientii bancari”, arata un studiu Cooper Pear, citat de Imopedia.ro.

Rata pentru un credit mediu a scazut cu 800 de lei, in ultimii cinci ani

Astfel, un client care contracteaza acum un credit imobiliar de 200 de mii de lei, deci echivalentul a 45.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani, va plati o rata lunara de 1.000 de lei. Pentru acelasi credit, dar contractat in urma cu trei ani, la o dobanda de 10%, rata ar fi fost de 1.800 de lei. Un alt exemplu, de data asta pentru un credit pe o perioada de cinci ani si cu o valoare de 40.000 de lei, deci aproximativ 9.000 de euro, rala lunara ar fi de 850 de lei, comparativ cu 1.100 de lei, cat ar fi platit acelasi client, pentru acelasi credit, contractat in urma cu cinci ani.

„Daca privin situatia creditelor cu ipoteca, nu gresim daca spunem ca, intr-un final, avem dobanzi europene, de 4%, cu un cost al doanzilor platite de client, injumatatit fata de 2010.” au explicat oficialii Cooper Pear.

Un alt factor al scaderii puternice a dobanzilor este reducerea inflatiei anuale, care a fost la fel de spectaculoasa. Astfel, daca la mijlocul anului 2013, nivelul acesteia era de 5,37%, in aceeasi perioada a anului 2014, inflatia a scazut pana la 0,94%. Cu toate acestea, bancile inca sunt destul de precaute, atunci cand decid sa acorde credite, cu atat mai mult in cazul companiilor. Acest luru este un impediment in calea dezvoltarii economice a tarii, caci segmentul de creditare a firmelor joaca un rol crucial in dinamica activitatii economice.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 22 Iunie 2015
COMENTARII