Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Băncile care domină creditarea ipotecară în România

31 August 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Creditele ipotecare cântãresc tot mai greu în bilanțurile bãncilor, de la un an la altul. Evoluția este susținutã în special de cererea mare de locuințe. Iar în volumul total al creditelor ipotecare, Prima Casã a început sã cântãreascã, odatã cu 2009, anul de lansare a programului, tot mai mult. Înclinația bãncilor spre acest împrumut a fost fireascã, ținând cont cã este susținut cu garanții de stat și are prizã la public datoritã avansului mic.

Acum, dupã aproape opt ani de la lansarea programului, creditele Prima Casã cântãresc mai greu în portofoliul de ipotecare decât împrumuturile standard, la unele bãnci. În schimb, alte bãnci au pus accentul pe acordarea de ipotecare standard. Multe dintre acestea au creditat masiv în perioada pre-crizã, când programul Prima Casã nu era lansat.

În cazul BRD, unul din liderii programului guvernamental, împrumuturile Prima Casã dețin nu mai puțin de 70% din soldul ipotecarelor. La nivel de sistem, banca ocupã locul doi într-un clasament privind soldul total al împrumuturilor pentru locuințe (credite proprii și credite Prima Casã), cu 10 miliarde de lei. O situație similarã întâlnim la Raiffeisen Bank, un alt finanțator important în cadrul programului guvernamental. În bilanțul Raiffeisen Bank, creditele Prima Casã reprezintã circa 60% din totalul împrumuturilor ipotecare acordate. Cel mai mare creditor ipotecar de la noi, BCR, are un sold de 12 miliarde de lei pe acest segment și o pondere a împrumuturilor Prima Casã în total credite ipotecare de circa 35%.

Pentru Banca Transilvania, de asemenea unul dintre cei mai mari creditori din programul guvernamental, creditele Prima Casã reprezintã circa 40% din totalul împrumuturilor acordate pentru locuințe, banca având un sold total al creditelor ipotecare de 7 miliarde de lei.

Sodul împrumuturilor Prima Casã în totalul creditelor acordate de bãnci a crescut în special anul trecut. Odatã ce programul a fost scos de sub incidența legii privind darea în platã, Prima Casã a devenit principalul împrumut ipotecar spre care s-au orientat bãncile. În total, în 2016 s-au acordat credite Prima Casã în valoare de 6,6 mliarde de lei, un record de la lansarea programului. Per ansamblu, soldul creditelor ipotecare (Prima Casã și credite standard) a ajuns la finele anului trecut la 58,4 miliarde de lei, fiind în creștere tot cu 6,6 miliarde de lei fațã de 2015.

Sursa: bankingnews.ro

Actualizat: 02 Septembrie 2017
COMENTARII