Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Au fost stabilite conditiile pentru tinerii care vor primi terenuri pentru case de la primarie

16 Noiembrie 2016
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Tinerii care nu au împlinit încă 35 de ani pot beneficia de terenuri pentru case de la Primăria Timișoara, gratuit. Trebuie să îndeplinească însă câteva condiții: să aibă domiciliul în Timișoara, să depună o garanție de aproape 10.000 de lei și altele.

Consilierii locali au adoptat, marți, proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului pentru stabilirea metodologiei cadru de repartizare a terenurilor atribuite în baza Legii 15/2003, republicată, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală și a criteriilor suplimentare de selecție a solicitanților de loturi de teren pentru construire de locuințe.

Legea spune că autoritățile locale pot stabili criterii suplimentare, care au fost aprobate tot marți de consilierii locali. Dosarele trebuie depuse până în 15 ianuarie 2017, acesta fiind una dintre modificările adoptate în ședința consiliului local de marți – prelungirea termenului până la care se pot depune cereri.

Care sunt criteriile suplimentare impuse de CLT? Situația venitului – tinerii trebuie să demonstreze că au 40.000 de lei într-un cont, dar nu au nevoie de adeverință de venit, pentru că această prevedere a fost scoasă din hotărâre, să demonstreze nivelul de pregătire – cei care au studii superioare primesc un punctaj mai mare, să demonstreze starea civilă – cei căsătoriți primesc automat un punctaj mai mare, să demonstreze câți copii au – cei care au mai mulți copii primesc mai multe puncte, să arate de cât timp au domiciliul stabilit în Timișoara, precum și condițiile de locuit. Se oferă un punctaj mai mare și pentru cei care au cereri depuse de peste cinci ani, însă dosarele trebuie completate cu noile condiții.

Ce trebuie să conțină dosarele? O cerere tip, copie după certificatul de naștere al solicitantului (soțului, soției, copii, dacă este cazul), copie după actul de identitate al solicitantului (soțului, soției, dacă este cazul), copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul), declarația solicitantului autentificată la notar, pe propria răspundere, precum că nu a avut sau nu a deținut în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în Timișoara, cât și în alte localități (ambii soți), adeverință de la Serviciul de Evidență a Persoanelor din cadrul Direcției de Evidență a Persoanelor Timișoara cu data de la care are domiciliul stabil în Municipiul Timișoara, excepție făcând persoanele născute în Timișoara, acte de studii ale solicitantului și extras de Carte Funciară și/ sau contract de închiriere al solicitantului sau după caz a părinților sau a proprietarului la care domiciliază. Pe lângă documentele obligatorii, cei interesați mai trebuie să depună, pentru efectuarea evaluării punctajului deținut, și un extras de cont cu economiile personale (depozit bancar deschis pe numele titularului de minimum 40.000 de lei sau echivalentul în valută, condiție ce trebuie îndeplinită și la data atribuirii efective a terenului), precum și un certificat de încadrare în grad de handicap, certificat beneficiar la prevederile Legii 341/2004. Pot beneficia de terenuri gratuite pentru case cei care au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, cu cetățenie română și domiciliul în Timișoara.

„Atribuirea loturilor se va face în funcție de punctajul obținut de solicitant, în baza criteriilor suplimentare stabilite de consiliul local, în ordinea descrescătoare din lista aprobată de consiliul local, în funcție de opțiune și în limita loturilor disponibile”, se arată în hotărârea adoptată marți.

Odată ce au primit terenul, tinerii beneficiari sunt obligați ca în termen de trei luni de la data preluării parcelei să împrejmuiască terenul atribuit, iar într-un an să înceapă lucrările de ridicare a locuinței. Rămân fără dreptul de folosință gratuită cei care nu au finalizat construcția în termen de cinci ani de la data semnării procesului verbal de predare-primire a terenului. După această perioadă, ei își pot finaliza construcția dacă cumpără sau concesionează terenul de la primărie.

În momentul de față, în evidențele primăriei sunt înregistrate deja aproximativ 1.003 solicitări de atribuire a unui teren conform prevederilor Legii nr. 15/2003.

Legea spune că se pot atribui cu titlu gratuit suprafețe de teren, o singură dată, tinerilor care la data depunerii cererii, au vârsta de până la 35 de ani și îndeplinesc mai multe condiții: au 18 ani împliniți, iar la data depunerii cererii, precum și la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități.

Vă reamintim, reprezentanții primăriei au identificat 128 de parcele care pot fi atribuite gratuit tinerilor.

Sursa: tion.ro

Actualizat: 16 Noiembrie 2016
COMENTARII