Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Asiguratii Astra pot sa denunte politele de asigurare inainte de a se decide falimentul asiguratorului.

27 August 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a cerut ieri intrarea in faliment a Astra Asigurari, aflata in administrare speciala, dupa ce compania nu a reusit sa atraga 425 milioane lei la capital, despagubirile urmand sa fie acordate de Fondul de Garantare.

Asiguratii Astra pot sa denunte politele si vor primi inapoi de la companie o cota parte din prime, daca operatiunea are loc pana cand instanta decide falimentul asiguratorului, sau de la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), daca solicitarea este transmisa ulterior.

Solicitarile de despagubire se ridica in prezent la 76 milioane lei, potrivit datelor furnizate de ASF miercuri, intr-o conferinta de presa in care autoritatea a anuntat ca va cere instantei falimentul Astra. Instanta se va pronunta intr-un termen care variaza de la 10 la 20 de zile.

Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile.

Asiguratii sunt indreptatiti sa recupereze primele platite in avans, proportional cu perioada ramasa pana la expirarea valabilitatii contractului de asigurare.

Totodata, dupa decizia instantei, FGA va prelua de la Astra dosarele de despagubire primite de societate, pe care urmeaza sa le solutioneze, si sa plateasca sumele necesare.

Fondul va prelua activitatea Astra la o luna dupa decizia instantei, apoi clientii vor depune dosarele de dauna la Fond, care va achita despagubirile.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a punctat la randul sau ca Astra "nu este pe zero", astfel incat poate achita despagubirile pentru daune pana la preluarea de catre FGA.

Fondul de Garantare a Asiguratilor este administrat de un consiliu format din cinci membri, din care trei sunt desemnati de catre ASF, inclusiv presedintele, iar doi membri sunt numiti de catre Ministerul Finantelor Publice, procedura fiind in curs de desfasurare.

Persoanele asigurate, beneficiarii asigurarii sau persoane terte care trebuie sa fie despagubite devin creditori de asigurari, potrivit procedurilor prezentate pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguratilor.

Fondul incepe plata catre creditorii de asigurari dupa decizia instantei de aprobare a falimentului.

Creditorul de asigurari trebuie sa depuna o cerere de plata insotita de declaratia persoanei pagubite, insotita de documente doveditoare ale creantei si copie a cartii de identitate.

Cererea, in original, impreuna cu documentele anexate se depune la sediul Fondului de Garantare, personal sau prin intermediul postei, recomandat, cu confirmare de primire.

Pentru acordarea de despagubiri in cazul unui dosar de dauna, Fondul va inregistra cererea de plata insotita de decumentele justificative, dupa care va proceda la intocmirea dosarului de dauna si verificarea cererii si a tuturor documentelor si inscrisurilor justificative cu privire la creanta solicitata.

Ulterior, va fi propusa plata si avizarea dosarului de dauna catre toate departamentele din cadrul Fondului de Garantare (daune, juridic, economic). inainte de plata, dosarul de dauna trebuie aprobat si de o comisie speciala.

Daca plata de daune catre creditorul de asigurari va fi avizata, aceasta se va derula prin posta la domiciliul creditorului sau in contul de card in cazul persoanelor fizice, in contul creditorului persoana fizica sau juridica, precum si prin unitatile CEC Bank.

Sursa: Mediafax.ro

Actualizat: 27 August 2015
COMENTARII