Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Asigurarea obligatorie a locuintei - ce daune acopera?

04 Aprilie 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Exista o adevarata confuzie la nivelul pietei in ceea ce priveste asigurarile obligatorii pentru locuinte. Oamenii inca nu cunosc foarte bine care sunt riscurile asigurate prin acest tip de asigurare, care le sunt obligatiile sau drepturile care le revin din acest tip de contract. 

In prezent, pentru aceasta obligativitate guverneaza Legea nr. 243/2013 care modifica si completeaza Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 456, in data de 24 iulie 2013.

Asigurarea obligatorie a locuintei poate fi cumparata atat de la actionarii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), cat si de la alti asiguratori, care au incheiate protocoale de colaborare cu PAID, dupa cum a anuntat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

ASF anunta ca asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie si separata de cea facultativa. 

Pretul unei polite PAD este de 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul din care este construita locuinta, si asigura o despagubire de maximum 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Cei care doresc asigurarea locuintei pentru o suma mai mare (asigurare facultativa) au optiunea sa incheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depasesc plafonul asigurat obligatoriu.

In acest caz, asigurarea obligatorie (polita PAD) si cea facultativa trebuie incheiate separat. Asigurarile facultative care includ acoperirea riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii raman in vigoare pana la expirare. 

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale cuprinde urmatoarele date:

a) informatii furnizate de contractant/asigurat referitoare la:

  • identificarea asiguratului, contractantului si a beneficiarului asigurarii: numele si prenumele/denumirea, adresa completa a locuintei, CNP/CUI, telefon;
  • identificarea obiectului asigurarii: tipul locuintei;

b) riscurile acoperite prin contract;
c) suma asigurata obligatoriu pentru tipul de locuinta asigurat;
d) prima de asigurare obligatorie aferenta sumei asigurate;
e) data emiterii politei si perioada de valabilitate a acesteia;
f) datele de identificare ale PAID;
g) denumirea asiguratorului autorizat care a eliberat PAD in numele si contul PAID;
h) semnaturile partilor contractante;
i) denumirea actelor normative care prevad drepturile si obligatiile partilor contractante.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni. 
In cazul schimbarii proprietarului locuintei, raspunderea PAID curge pana la data expirarii valabilitatii PAD pentru locuinta care face obiectul contractului.

Sursa: Avocatnet.ro

Actualizat: 04 Aprilie 2014
COMENTARII