Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Anul 2019 aduce schimbări privind creditele ipotecare.

08 Ianuarie 2019
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Data de 1 ianuarie marchează intrarea în vigoare a noilor reglementări ale Băncii Naţionale a României (BNR) privind condiţiile de creditare. Aprobate spre finele anului trecut, normele vizează gradul total de îndatorare acceptat la accesarea unui împrumut, calculat ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar.

În 2019, plafonul maxim permis de către băncile de pe piaţa autohtonă este substanţial mai scăzut, ajungând până la un maximum de 40% din venitul net la creditele în lei. Modificarea este una cât se poate de notabilă, având în vedere că, în urmă cu doar un an, acelaşi indicator ajungea până la aproximativ 60%, în funcţie de bancă – depăşind, în unele cazuri, chiar şi acest nivel. Pe de altă parte, de constrângeri sensibil mai accentuate vor fi afectaţi cei care ar intenţiona să acceseze un împrumut în valută, plafonul aplicat pentru acest tip de credite fiind de doar 20%.

Modificarea regulamentului de creditare urmăreşte două obiective majore, anume simplificarea accesului la credite şi consolidarea creşterii sustenabile a activităţii de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului şi al ratelor aferente va putea fi stabilit uşor de orice solicitant. Cel de-al doilea obiectiv este, desigur, şi cel mai important, acesta constând în protejarea populaţiei cu venituri medii şi cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătăţirii capacităţii de plată, pentru creditare sănătoasă.

Oficialii BNR, au punctat că măsuri prudenţiale similare au fost adoptate deja şi în alte ţări europene, cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania sau Cehia. Veniturile, la un nivel satisfăcător.

Este de aşteptat, desigur, ca noile măsuri să aibă un impact important asupra activităţii de tranzacţionare din imobiliare.

Prima Casă

Beneficiarii programului ar fi ceva mai avantajaţi de normele recent intrate în vigoare, gradul maxim de îndatorare ajungând la 45% pentru creditele destinate achiziţionării unei prime locuinţe. Potrivit celor mai recente declaraţii oficiale, programul guvernamental – intrat în cel de-al zecelea an al său de existenţă – va continua şi anul acesta.

Deşi cuantumul şi distribuirea fondurilor atribuite pentru Prima Casă în 2019 nu au fost publicate în mod oficial, plafonul statului ar trebui să ajungă la circa două miliarde de lei, potrivit unei strategii pe cinci ani propuse de către Ministerul Finanţelor la finele anului 2016. Conform acestui plan, respectat până în prezent, programul avea să beneficieze de fonduri în valoare de 2,5 miliarde lei în 2017, apoi de câte două miliarde de lei în 2018, 2019 şi 2020 şi de 1,5 miliarde de lei în 2021. Reducerea graduală a plafonului de garanţii avea în vedere diminuarea intervenţiei statului prin garantare – presupunând, desigur, că piaţa creditului ipotecar ar continua să se dezvolte în următorii ani, iar populaţia aă aibă un acces sporit la produsele standard ale băncilor.

Sursa :
adevarul.ro

Actualizat: 10 Ianuarie 2019
COMENTARII