Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Aerul din interiorul locuintelor: un pericol, evidentiat de medici

23 Noiembrie 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Interiorul locuintelor poate fi cel mai mare dusman pentru sanatatea proprietarilor. Studiile au demonstrat ca aerul interior poate fi chiar mult mai periculos decat cel exterior, fiind al patrulea factor de risc, ca si importanta, in scaderea sperantei de viata. Spre comparatie, particulele fine provenite din industrie sau trafic sunt pe locul noua in acelasi top, intocmit de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Lucrurile sunt cu atat mai complicate cu cat obiceiurile nocive au intrat in rutina zilnica a celor mai multi proprietari, fara ca acestia sa fie constienti de riscurile la care se expun.

Pentru multi, 90% din zi este petrecuta in interior. Acasa sau la serviciu, cele mai multe activitati ale zilei se desfasoara in spatele usilor inchise. Pare un mediu sigur, dar realitatea este mai dura de atat: in incercarea de a pastra mediul interior confortabil, multi dintre noi facem gesturi nocive.

„Pericolul sta in lucrurile simple si, in aparenta, sigure: constructia si varuitul casei, mobila noua, produse de curatenie sau aerisirea insuficienta. Urmarile medicale sunt grave, boli cronice precum astmul, cancerul sau bolile cardiovasculare. Cei mai afectati de aceste probleme sunt copiii si varstinicii, dar asta nu inseamna ca cei din celelalte categorii de varsta nu sunt vulnerabili”, a declarat pentru Imopedia.ro Ionela Margineanu, medic.

Detergentii, umezeala si emisiile radioactive ascunse sunt principalele pericole

Unul dintre motivele bine cunoscute de poluare a aerului interior este fumatul, iar o buna parte din problema a fost rezolvata odata cu introducerea legislatiei in domeniu. Cu toate acestea, numarul pericolelor toxice din locuinte ramane crescut.

„Monoxidul de carbon si dioxidul de azot, provenite in general de la cuptor, aragaz sau trafic, pot fi letale in doze mari, iar in doze mai mici provoaca dureri de cap, iritatii ale gatului si ochilor si o stare generala de rau. Umezeala in exces stimuleaza aparitia a sute de specii de bacterii, ciuperci si mucegaiuri, care conduc la probleme respiratorii si astm. Substantele chimice care se intalnesc in cele mai multe produse de curatat, indiferent de destinatia lor, pot afecta ficatul, rinichii, sistemul nervos si pot conduce la cancer. Ultimul de pe lista este un pericol invizibil si depistabil doar dupa munca de cercetare a proprietarului: randonul. Este un gaz radioactiv gasit in general in sol, dar si in materiale de constructii, sol care poate afecta plamanii si poate genera cancer pulmonar”, continua dr. Ionela Margineanu.

Combustibilii solizi, precum lemnul sau carbunii, sunt o alta problema majora, atunci cand sunt folositi in interior. De asemenea, produsele de improspatare a aerului interior sunt, de cele mai multe ori, pericole iminente pentru sanatate. Iar toate acestea se cumuleaza cu poluarea exterioara, care inevitabil patrunde in locuinte.

„Atunci cand intram in casa, nu putem lasa poluarea la usa. Cea mai mare parte a poluantilor din exterior patrund in locuinte sau in cladirile in care ne petrecem aproape tot timpul. Lumanarile si betisoarele parfumate, cerurile si lacurile pentru curatarea suprafetelor, sprayurile de acoperire a mirosurilor sunt aproape intotdeauna nocive. in materialele de constructii se gasesc formaldehida sau randonul, respectiv in placaje si substantele ignifuge din numeroase produse. Vopselurile care se aplica pe mobila sau in camere sunt de asemenea foarte periculoase si se elimina intr-un interval de luni de zile de la aplicare”, arata Erik Lebret, de la Institutul National pentru Sanatate Publica si Mediu din Olanda.

Eliminarea prin lege a produselor nocive este un proces greoi, dar eforturile individuale pot duce la schimbari rapide in bine

Multe dintre tarile europene incearca sa elimine prin lege o parte dintre aceste substante de poluare a aerului din interior, dar alternativele oferite nu sunt mult mai bune. Schimbarile trebuie facute mai degraba la nivel individual, independent de legislatie.

Pentru eliminarea riscurilor, exista solutii, dar nu intotdeauna la indemana. De exemplu, pentru solutiile de curatat se pot folosi produse naturale sau chiar produse preparate in casa. in cazul vopselelor, exista deja pe piata o gama de produse nontoxice. Plantele de interior au o contributie importanta la purificarea aerului. Iar aerisirea corecta are un rol crucial. Aerisirea in exces insa, poate face mai mult rau decat bine, din cauza pierderii importante de energie. in urma acesteia, este necesara la un efort de incalzire, care implica adesea combustibili fosili si conduce la poluarea atmosferica si un cerc vicios la care participam cu totii.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 23 Noiembrie 2014
COMENTARII