Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

10 condiții esențiale pentru confort în casa ta

21 Iulie 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

EfdeN, Centrul de Cercetare al Condiţiilor de Confort, a lansat recent Ghidul Condiţiilor de Confort, ce are ca unic scop îmbunătaţirea calităţii locuirii în România. Acesta conţine zece condiţii esenţiale prin care poate fi îmbunătăţit confortul unei locuinţe.

1. Umbrirea suprafeţelor cu geamuri. Ferestrele sunt locurile prin care intră/iese cea mai multă căldură în mod nedorit. Umbrirea lor pe timp de vară reduce semnificativ aporturile de căldură. În acest sens, umbririle exterioare, fie că vorbim de copertine, storuri sau obloane, spre exemplu, sunt mult mai eficiente decât umbririle interioare, precum perdelele sau jaluzelele.

2. Izolarea termică corespunzătoare. Calculată după o analiză tehnico-economică, izolaţia termică nu numai că reduce consumurile energetice pentru încălzire şi răcire, dar asigură şi o temperatură a suprafeţelor interioare ale pereţilor apropiată de temperatura interioară, ceea ce conferă confort termic ocupanţilor.

3. Echipamente termice eficiente. Echipamentele moderne, care funcţionează cu energie electrică, cum sunt pompele de căldură, pot furniza agent termic corespunzător atingerii confortului termic şi sunt prietenoase cu mediul, în special dacă energia electrică folosită este produsă local, din surse regenerabile. Însă, chiar şi pentru echipamentele termice convenţionale, precum microcentralele cu gaz sau cazanele cu lemne există alternative eficiente – microcentrala cu condensaţie şi cazanul cu lemne cu gazeificare.

4. Ventilarea. Fie că se face pe cale naturală, prin deschiderea geamurilor, fie că se face mecanic, prin intermediul unei instalaţii de ventilare, reîmprospătarea aerului din clădiri este necesară menţinerii unei calităţi adecvate a aerului. Ventilarea mecanică, faţă de cea naturală, are avantajul de a fi controlabilă, ceea ce contribuie la eficienţa energetică.

5. Evacuarea umidităţii. În camerele în care apar degajări mari de umiditate, respectiv bucătăriile şi băile, este necesară amplasarea de mijloace de ventilare – geamuri sau ventilatoare, respectiv hotă pentru bucătărie. În caz contrar, pe lângă disconfortul termic, umiditatea controbuie în timp la dezvoltarea igrasiei şi a mucegaiurilor. De aceea, umiditatea trebuie evacuată înainte să condenseze pe suprafeţe solide.

6. Mentenanţa instalaţiilor de ventilare. În cazul clădirilor dotate cu astfel de instalaţii, instrucţiunile de curăţare, igienizare şi schimbare a filtrelor şi consumabilelor trebuie respectate pentru a se garanta calitatea aerului introdus în clădire prin instalaţie.

7. Izolarea fonică a spaţiilor tehnice. Pentru camerele tehnice în care există echipamente producătoare de zgomot, este necesară izolarea fonică şi, după caz, instalarea de soluţii de fixare anti-vibraţii. O bună izolaţie fonică este vata minerală, care are şi rol de izolaţie termică.

8. Nuanţele deschise în amenajarea de interior. La nivel psihologic, creează confort prin accentuarea ideii de spaţiu şi reflectă lumina, contribuind la sporirea confortului vizual.

9. Favorizarea luminii naturale. Pentru rolul ei în funcţionarea normală a ciclurilor organismului, lumina naturală, în detrimentul celei artificiale, trebue favorizată.

10. Iluminatul artificial corespunzător din punct de vedere calitativ. Pe lângă aspectul cantitativ, de a avea o intensitate potrivită a luminii, trebuiesc urmărite şi aspectele calitative – evitarea alternanţelor lumină/întuneric, evitarea orbirii prin iluminarea directă, folosirea iluminatului indirect şi a aparatelor de iluminat care furnizează lumină difuză.

Sursa: adevarul.ro

Actualizat: 21 Iulie 2017
COMENTARII